Pl. put Psunjem 2/9

Iako je ovo treći izlet iz ciklusa Planinarski put Psunjem, danas smo hodali drugu od ukupno devet dionica Obilaznice koje je moguće obići samostalno bez potrebe za dodatnom logistikom.  

Dogovor je pao aman taman prije spavanja, na izlet ću zajedno s mojim prijateljem iz mladosti rane.
Krećemo iz Šeovice kod mjesnog groblja. Za laganih 15 minuta dolazimo do trase Planinarskog puta Psunjem. Na prvom izletu sam prošao većinu današnjeg izleta, „dužan sam ostao“ samo Cvijinu stazu, ali iako se izlet može zaokružiti i na druge načine, povratak Debelim rtom ne može dosaditi, a i u Dom na Omanovcu nam nije mrsko svratiti. Tako da će današni izlet teći trasom: Šeovica – Cvijina staza – Kriva breza – Dom na Omanovcu – Debeli rt – Šeovica.
Dolaskom do Planinarskog puta Psunjem idemo uzbrdo prekrasnom Cvijinom stazom. Ime je dobila po lugaru Cviji iz sela Šeovice koju ju je majstorski trasirao. Staza presijeca mnogobrojne potočiće koji tvore potok Rakove noge, najveću pritoku potoku Šeovici u komu žive dabrovi. Do 3. kontrolne točke - Cvijina staza (350m) dolazimo  za 25 minuta od početka staze. Na ovim zlatonosnim potočićima se nekad ispiralo zlato. Žig kontrolne točke nosi stilizirani motiv ispirača zlata. Vijugavom stazom se brdom Omanovac uspinjemo na njegov hrbat. Na križanje planinarskih staza (i šumskih cesta) Kriva breza dolazimo za 40 minuta hoda od kontrolne točke. Slijedećih 45 minuta do Doma na Omanovcu hodali smo šumskom cestom i čisto za promjenu nismo koristili planinarske kratice. Dom na Omanovcu (655m) je 4. kontrolna točka, ali nju sam „lupio“ u dnevnik na prvom izletu.
Nakon cijelog sata, koliko je potrajala pauza, vratili smo se 10 minuta šumskom cestom do križanja. Stazom preko Debelog rta, uživajući u svakom koraku, praveći se da ne vidimo novu široku šumsku cestu koja siječe planinarsku stazu, noge lagane su nas za 40 minuta spustile do križanja iznad odzračnika šeovičkog vodovoda gdje smo ujutro bili skrenuli na Cvijinu stazu. Napuštamo trasu Planinarskog puta Psunjem i planinarskom stazom se vraćamo do ishodišta.

Proljeću u susret.  

Dužina izleta: 9,4 km
Visinska razlika: 460 m
Trajanje izleta: 4:20 h
Vrijeme hoda: 3:20 h
Pauza: 1 h

Back to Top