Pl. put Psunjem 1/9

Ovo je prvi od devet izleta etapnog obilaska planinarske obilaznice Planinarski put Psunjem. I malo više. 

Izleti su koncipirani tako da se mogu realizirati jednostavno i samostalno bez potrebe za dodatnom logistikom koja je potrebna u slučaju obilaska kroz tri ili pet izleta. Pri tome nije cilj samo prikupiti žigove nego proći i svaki korak obilaznice.
Na prvom izletu pridružio mi se Ivan. Krenuli smo od spomenika u selu Skenderovci (Brod). Do Planinarskog skloništa Točkica (282m) u zaselku Gagići gdje je 1. kontrolna točka stigli smo za manje od pola sata. U blizini slikovitog skloništa nalazi se odličan kaptirani izvor Točak. Dok je moj suputnik vršio reorganizaciju svoje odjeće, skoknuo sam do vrha brda "Brdo" s kojeg se pruža lijep vidik.
Nastavljamo kroz tužne napuštene Gagiće, a mogu si predočiti žamor u selu uz "veseli stroj" one godine kad je Bistrica urodila tako da ni najstariji mještani ne pamtiše bolji urod. 
Kod zadnje kuće lavež nas obavijesti da nismo baš tako sami. Ubrzo staza ulazi u visoku bukovu šumu, a nakon križanja u području Gaj gdje se može prema gradini Bijeloj stijeni nailazimo na svježu sječu šume i blato koje je za sobom ostavila teška mehanizacija. Kod 2. kontrolne točke Duge međe (425m) smo brzinski malo jeli i nastavili dalje. Dolaskom u područje Begovače nailazimo na veliku sječu gdje smo se morali probijati kroz i preko granja da bi se ispeli do spomen obilježja iz NOB-e.  Pravimo kraću pauzu, Ivan je prvi put ovdje, razgledava zemunice, pa nastavljamo do Krive breze. Ovdje se Planinarski put Psunjem spušta Cvijinom stazom gdje je 3. kontrolna točka, pa se penje preko Debelog rta. Mi ćemo tu dionicu hodati na drugom izletu na kojem ćemo "čekirati" KT 3, a sada grebenom Omanovca idemo do Planinarskog doma Omanovac (655m) gdje je 4. kontrolna točka. U domu smo se "ogrebali" za besplatni grah što nam udijeliše tete kuharice izviđača "Betlehem" iz Kutine. Ne znam je li bio tako dobar jer je bio džabe, jer smo fest ogladnili ili je stvarno tako dobar. 
Od doma se trasom Planinarskog puta Psunjem preko čarobnog Debelog rta spuštamo do križanja u blizini odzračnika šeovačkog vodovoda gdje se može natočiti vode, napuštamo Planinarski put Psunjem i za markacijom dolazimo u  Šeovicu kod seoskog groblja.
Asfaltnom cestom  s ukinutom markacijom idemo do mosta preko potočića Rakove noge koji se ulijeva u potok Šeovicu pa poljskim putem uz šumarke i livade paralelno s potokom Šeovicom vraćamo se do spomenika u Skenderovcima. Ova dionica uz potok posebno me razveselila jer prolazi kroz stanište europskog dabra čiji tragovi boravka su dobro vidljivi.

Jednostavno lijepo.

Dužina izleta: 17,3 km
Visinska razlika: 550 m
Trajanje izleta: 6:15 h
Vrijeme hoda: 4:30 h
Pauze: 1:45 h

Back to Top