Junijske Alpe i druge priče

Mislav je zagnal avto in odpeljal se po Marketa i Pereta. Prišel me je iskat preden sva se dogovorila.

Zbudili so vse sosede, saj so bili glasni. Odpravili smo se proti zahodu.

Reka san im,  momci, pari mi se da u Sloveniji neće bit lipo vrime, ajmo ka ljudi na Velebt. U Šugarsku dulibu. Posli san i nisko pa. Moga bi reć na nulu. Lipše je i s Paga gledat Velebt neg živit bez Velebta. Onda su mi počeli pritit, ak ne mučan o Velebtu milom, južnom, di bi drugdi Tiha tija, da idemo na Bledajo i da iz mog takujina se vadu šoldi za Blejske rezine, refošk, cviček, štruklje i borovniček. Ako ih ne moreš pobidit...pa san se pridružija. Pridružil sem se.

Jeb'o te naše silne škole, pola sata samo dok smo skužili kako se plaća parking na Rudnom polju. Krenuli smo jakim tempom, a kad smo po vremenu na putokazu prije Jezerca shvatili da smo udvostručili vrijeme, ta spoznaja da smo u nečemu prilično dobri navela nas je da poradimo na svom talentu. Ako smo spori, budimo u sporosti najbolji. Spor, sporiji, Kazablanka. Vlašić. Viševnik. Veliki Draški vrh.
Na Studorskom prevalu odmor. Dugi. Dobro i drugi. Ili treći? Taman smo mislili krenuti kad naiđe čovjek. Riječ, dvije i dok je prošla prezentacija i degustacija postali smo bogatiji za hrpu informacija o bosanskim planinama. U slovenskim alpama, uz slavonsku rakiju o bosanskim planinama. 

U usponu na Veliki Draški vrh prekinula nas je kiša. Nema lošeg vremena, samo loših ljudi. U dobrom društvu zna se kad treba i odustati. Ne zbog same kiše nego jer je kamen postao izuzetno klizav. Ubrzo grmljavina potvrđuje da smo dobro odlučili.
U Vodnikovom domu ugodna atmosfera, zbog kiše nije velika gužva. A onda su englezi otkrili rakiju. Rukama i tečnom kombinacijom engleskog i hrvatskog u detalje se objašnjava proizvodni postupak šljivovice. Zaštićenog geografskog podrijetla. 

You put plum. Yes, plum. And than buć, buć, buć.

Obilje smijeha i vedrog raspoloženja. Ujutro natrag u nadi da će vrijeme dozvoliti na Viševnik. Ali nije. A mi se i nismo nešto bunili. Na planini Konjščici pauza u idiličnom okruženju. Roštilj u Šmartnom odličan. Važno je zvati se Enes.

Te alpske večeri.


Video: Mislav Sokić

Back to Top