Šugarska duliba (Duli Baba i 6 hajduka)

Planini uvijek treba prići ponizno i s poštovanjem. Cijelim srcem na dlanu.

I kad god je moguće krenuti od početka. Od nule.
Veljača u Krišcu je mirna, voćke u punom cvatu, a duša već cvrkuće.
Kakva planina, takvi i ljudi. Otvoreni, srdačni, srčani i dobronamjerni. Dočekao nas je Pave Poštar, nesebično nas uputio, poučio, ispričao anegdote i legende, crtice teškog i poštenog života Podgoraca.
Ali bit će da smo mu bili malo sumnjivi, Slavonci odlučili uzać na Velebt, pa je pazio na nas, a mi smo u prvih 10 metara potvrdili njegove sumnje i fulali stazu. "Momci livo, livo!" Onda je sija na biciklu i otiša.
Staza je strma, na maloj dužini savladava veliku visinsku razliku, ali toliko je vrhunski trasirana, toliko lijepa, dinamična da svaki korak je čisti užitak. Prekrasna, prekrasna staza. Na Šugarju radimo pauzu, mirno je, spokojno i tužno i vedro u isti mah. Nismo se uspeli ni stotinu metara evo naš čuvar Pave sa Šugarja dovikuje: "Dobro, dobro ste uzašli!"
Na Brigu Pavičića toliko je lijepo da to ne može dočarati ni jedna fotografija, ni najmajstorskiji opis, samo želiš biti tu. Dovoljno je biti, ne treba baš ništa dodatno da bi ti bilo srce ispunjeno, duša mirna.
Skrećemo prema Šugarskoj dulibi, druga staza odlazi na Panos, prolazimo preko slikovitog Bukovca, poneki malo i gunđaju što gubimo na visini.
Dolaskom do šterne kod stare lugarnice "Pošte" sve mi je nekako žao što samo što nismo stigli.
Ali nismo samo mi stigli, stiglo nas je ukupno 16 duša. Svi vedri, veseli, sretni. Dogovorili se, rasporedili i svi stali u sklonište. (Stalo bi još i 5 Zadranki i 3 Šibenčanke.)

Jutro svježe, boje čarobne. S Ripišta se spuštamo u Lukovo Šugarje, kratki posjet Jasenovcu, polako šumom do Premužićeve staze. Velebit nigdje nije tako surov kao iznad Lukovog Šugarja. Po zvoncavom škrapastom kamenjaru širokih veličanstvenih pogleda spuštamo se do magistrale.
Pave Poštar već je javio da smo otišli gore, pa nas Martin očekuje i dvojicu odvozi po kombi. Put kući s osmijehom na usnama.

Velebit zna koliko ga volim.

Back to Top